Recepten en kookinspiratie


Koken met wat je in huis hebt. Ga jij ook de uitdaging aan om te koken met ingrediënten die je nog over hebt of net vers genoeg zijn? Te zonde om weg te gooien, terwijl je er allemaal lekkers mee kan koken! Voor diegenen die het aandurven om te experimenten.

Volg op instagram:

 

Koken voor gezelschap. Krijg je eters over de vloer? Dan is het altijd fijn om ideeën op te doen.

Simpele gerechten, maar lekkere gerechten. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een goede basis werkt altijd. Als je zin hebt kun je altijd variëren door er jouw eigen draai aan te geven. De gerechten zijn makkelijk  en leuk om samen met kinderen te bereiden!

Bami Goreng
Ingrediënten:
1x prei, 2x ei, 1x pakje spekjes, 250 gr Chinese mie, ketjap manis, ketjap asin, 250 gr peultjes, peper, zout, kurkuma, laos.

Dit zijn ingrediënten die ik nog had liggen. Je kunt zelf variëren met wat je zelf lekker lijkt.

In plaats van een gesnipperd uitje heb ik de prei heel dun en klein gesneden en als eerste in de pan gedaan. Fruit het aan met wat olie of boter. Ik gebruik vloeibare boter. Doe daarna de spekjes erbij en bak dit lekker aan. Door het vet wat hier uit komt kun je de eieren erbij doen, hierdoor krijgen ook de eieren meteen smaak. Roer alles door elkaar. Sauteer als laatste de peultjes mee.

Ondertussen heb ik de Chinese mie in water al dente gekookt en afgegoten. Je kunt de mie toevoegen aan de mix. Kruid de bami goreng met peper, zout, kurkuma, laos (poeder of vers geraspte), ketjap asin en ketjap manis naar smaak. 

Je kunt komkommer op zuur maken met 1/3 azijn en 2/3 water, op smaak gebracht met zout en/of suiker. Laat dit minstens 15  minuten in de week staan. Ik ben altijd ongeduldig..

Ik bak er een stuk procureur bij om het helemaal af te maken, maar je kunt het ook vegetarisch houden (dan minus de spekjes).

Weet je wat deze (Indische) woorden eigenlijk betekenen?
Goreng = bakken

Manis = zoet

Asin = zout

Laos = gember

Chocoladetaart van Alice (oftwel brownie) uit Mijn eerste dessertjes @lilliputiens

Ingrediënten:

200 gr chocolade, 2 el bloem, 150 gr boter, 4x ei, 6 el suiker.

Verwarm de oven op 180 gr Celsius. Smelt de chocolade en boter in een steelpan. Breek de eieren en splits het eiwit en eigeel. Hou 3x eigeel apart. Neem de steelpan van het vuur en voeg 3x eigeel toe. Meng met een lepel. Voeg de bloem toe en blijf roeren. Klop het eiwit met een mixer tot sneeuwwit stijf.
Voeg het stijfgeklopt eiwit voorzichtig toe. Roer het langzaam om en om door de chocolade, tot een vloeiend mengsel.
Doe het beslag in een (ingevette of siliconen) bakvorm.
Bak de taart/brownie 20 minuten in de oven. Laat het eerst afkoelen voordat je het gaat snijden.

Je kunt de brownie nog versieren met nootjes of slagroom erbij doen.

Veel kookplezier & de smakelijke groeten! Laura Dumas